Záchrana unikátního dolu Jeroným může pokračovat

12. srpen 2015

V národní kulturní památce mohou pokračovat zabezpečovací práce a čištění dalších zavalených chodeb a komor, včetně jejich zpřístupňování pro návštěvníky. O druhou etapu nápravy škod po dobývání cínu se ve zdejším podzemí v příštích deseti letech postará dvě odborné firmy. Jejich cenovou nabídku 56,5 milionu korun vybrala Rada Karlovarského kraje jako nejvýhodnější.

„Chceme vyčistit další části dolu, prostory zabezpečit a obnovit funkci jedné ze dvou dědičných odvodňovacích štol. Vše připravujeme i s ohledem na to, abychom rozšířili současný návštěvnický okruh pro turisty. Jde o pokračování využití ekologické dotace od ministerstva průmyslu a obchodu,“ řekl ředitel Muzea Sokolov Michael Rund.

Práce poběží za plného provozu, ovšem s přestávkou od začátku listopadu do konce března, kdy v dole zimují desítky chráněných netopýrů. Firmy mají hlavně odvodnit zpřístupněný komplex bývalých starých důlních děl a propojit ho s prozkoumávanými dalšími opuštěnými chodbami a komorami. Zároveň mají zajistit části dolu, které ohrožují stabilitu podzemí a povrchu.

Čtěte také

„Jeroným je výjimečnou technickou památkou. Měli bychom dokončit její detailní průzkum, záchranu a zpřístupnění. Jsem rád, že získala pozornost i finanční podporu ministerstva průmyslu,“ uvedl Petr Zahradníček, náměstek hejtmana pro oblast kultury, památkové péče, lázeňství a cestovního ruchu.

Cínový důl Jeroným v katastru obce Rovná je jedinečně zachovalou hornickou památkou dokládající úroveň hornictví v 15. a 16. století. V řadě chodeb a komor zůstaly stopy po používaných želízkách a po metodě sázení ohně. Prohlídková trasa je asi 180 metrů dlouhá, s třicetimetrovým převýšením.

Jeroným má ve správě sokolovské muzeum a od října 2013 je částečně přístupný veřejnosti. Letos muzeum dokončilo s pomocí dotace z Regionálního operačního programu Severozápad výstavbu vstupního objektu dolu s parkovištěm a zázemím pro turisty i průvodce.

Návštěvnost památky rychle stoupá, od května do konce července si podzemí prohlédlo 1 800 zájemců vybavených svítilnami a přilbami.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio