Karlovarská nemocnice otevřela moderní JIP pro novorozence. Pracovat bude pro celý kraj

13. srpen 2015

Moderní jednotka intenzivní péče vznikla přestavbou původních operačních sálů. Stavební práce začaly letos na jaře, jako součást centralizace lékařské péče regionu, do které kraj investuje 120 milionů korun.

Oddělení mí k dispozici 12 lůžek, z toho čtyři pro intenzivní a resuscitační péči. Prostředí oddělení JIP je v rámci možnosti přívětivé pro pacienty a rodiče.

„Já jsem moc ráda, že od počátku, od prvního projektu, nyla dána možnost sestrám i lékařům vstupovat do projektu. Do toho, jak bude oddělení stavebně a technicky uspořádané a jak bude barevné. Snažili jsme se o to, aby se tady dobře pracovalo personálu, ale hlavně aby se tady dobře cítili maminky a rodiče těch dětí. Ty jsou tady ve velkém stresu. A přeci jen, ty barvy a krásné prostředí je snad odpoutají od toho, co co v tu chvíli prožívají, a co je pro ně těžké.“ říká vrchní sestra dětského oddělení Andrea Horáková.

Modernizaci oddělení JIP pro novorozence si svým způsobem vynutil přibývající počet předčasných a rizikových porodů. Odborníci poukazují také na zvyšující se potíže dětí drogově závislých matek. Novým oddělením krajské nemocnice má ročně projít bezmála 300 pacientů.

Projekt centralizace krajské nemocnice, jehož součástí je i nové oddělení JIP pro miminka, pokračuje. Podle náměstka hejtmana Jakuba Pánika už projekt vyčerpal 38 milionů korun. Dokončení současného projektu úprav jednotlivých oddělení nemocnice plánuje Krajský úřad na letošní podzim.

autor: zdt
Spustit audio