Bratři Prokešovi začínali jako dobrovolní lovci zatoulaných psů, dnes pomáhají s odchytem po celém kraji

15. září 2015

Petr Prokeš teprve nedávno otevřel záchytnou stanici pro zvířata, hlavně pro psy. Už tehdy mu veřejnost dala velkou podporu, když ve sbírce věnovala na vybavení speciálního vozidla 70 tisíc korun.

Jak se za krátkou dobu ukázalo, tým lovců má napilno a prakticky se nezastaví. Jenom letos chytili více než dvě stovky psů.

Příští jaro to budou dva roky, co se Petr Prokeš se svým bratrem Václavem, rozhodli zúročit své zkušenosti s výchovou psů. V opuštěném a zchátralém areálu Českých drah v Dalovicích vybudovali v rámci možností přechodnou stanici nejenom pro psí tuláky.

„V současné chvíli tady máme dva psy. Jeden z nich je u nás zhruba 14 dní, jeli jsme pro něj do Habartova. Pokusili jsme se vyhledat majitele, ale pes nemá čip ani tetování. Zatím se o něj nikdo nepřihlásil. Druhého psa tady máme zhruba týden a je z Krajkové. Ani on nemá žádné identifikátory, takže nemáme jak dohledat majitele. Máme podezření, že patří ke smečce psů, které někdo vypustil u Vranova,“ říká Prokeš.

Václav Prokeš je svému bratrovi pravou rukou. Společně vyráží i do terénu. Často je na pomoc s odchytem volají z obecních radnic i policisté. Podle Petra Prokeše vyjíždí prakticky každý den.

„Nedávno jsme zasahovali u vranovského útulku. Tam někdo vyhodil smečku čtyř psů. Další dva byli vyhození u Žlutic. To byl poměrně náročný, několikadenní odchyt extrémně plachého psa. A pak jsou samozřejmě případy se smutným koncem. Bývá poměrně dost sražených psů, kteří bohužel střet s vozidlem nepřežijí,“ tvrdí Prokeš.

Ve stanici se pomalu chystají na zimu. Spíš než krmivo a deky, které často dostávají, by teď Petr Prokeš ocenil zásoby dřeva nebo uhlí.

„Pokud máte psy, kteří jsou zvyklí být doma a máme je tady při teplotě minus deset, tak je zapotřebí jim přitopit. Takže by pomohlo, kdyby se našli noví majitelé. Těch není nikdy dost,“ tvrdí na závěr Prokeš.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio