V oblasti Doupova by mohla vzniknout nová přehradní nádrž

18. září 2015

Klimatické změny v posledních letech a nedávné období sucha vyvolaly řadu diskuzí o problému zadržování vody v krajině. Řešením pro Karlovarský kraj by mohlo být vybudování nové vodní nádrže v Hlubocké Pile na území Vojenského újezdu Hradiště.

Záměr úzce souvisí s plány ministerstva životního prostředí, které připravuje strategii pro řešení dopadů sucha a nedostatku vody.

„Projekt nové přehradní nádrže je na předních místech mezi akcemi, s nimiž se v republice počítá. Nádrž by pomohla řešit zadržování vody v krajině a zároveň ochranu proti povodním. Dále by sloužila k výrobě elektrické energie a především by tam mohli lidé z našeho kraje během stavby i provozu najít nová pracovní místa,“ uvedl hejtman Martin Havel.

Přehradní nádrž by se rozkládala na ploše okolo 67 hektarů. „Mělo by jít o významný vodní zdroj pro zásobování pitnou vodou. Počítáme s tím, že by investorem mohla být energetická společnost spolu se státem a na financování by se podílel i kraj,“ dodal Martin Havel.

Povodí Ohře má dosud na celém svém území 24 přehrad. V Karlovarském kraji k nim patří například vodní díla Stanovice, Jesenice, Skalka nebo Podhora.


Přibližné místo budoucí nádrže
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio