Titul Vesnice roku oslaví Krásná setkáním obyvatel. Ti jsou na ocenění náležitě pyšní

24. září 2015

Centrum Krásné u Aše na Chebsku kdysi tvořily kasárenské budovy pohraniční stráže. Místo nástupiště útvaru je dnes náměstí a bývalou rotu radnice přestavěla na bytový dům.

Současný vzhled obce oslovil i odbornou porotu soutěže Vesnice roku. Do obce Krásná proto putuje prestižní titul. Žádné jiné obci v Karlovarském kraji se to dosud nepodařilo.

S diplomem v ruce, na kterém je napsáno Vesnice roku 2015, nás vítá starosta obce Luboš Pokorný. „Máme z toho velice krásný pocit a všichni jsme šťastní,“ potvrzuje Pokorný.

Se starostou stojíme u obecního úřadu a říká, že porotu určitě oslovila činnost spolků. Nejenže se měli na co koukat, ale i ochutnávat.

„Porotu určitě oslovila činnost spolků. Krásenské buchty předváděly svoji činnost, tedy pečení buchet. Uspořádaly dokonce soutěž Krásenská buchta, aby si komise vyzkoušela, jak to tady funguje. Krásenské maminky zase předvedly, co dělají s dětmi,“ upřesňuje starosta Pokorný.

Pošťačka paní Kunešová je v Krásné spokojená. „Změnilo se tady téměř všechno. Když jsme se sem nastěhovali, tak ta obec byla přeci jenom dost zaostalá,“ tvrdí Kunešová.

Obec se teď může pochlubit opravenými domy, novou návsí s odpočinkovou zónou, zrekonstruovaným objektem mateřské školy i hasičárny.

Krásná v minulosti patřila armádě. Vojenská minulost je tady pořád přítomná, ale lidem už to ani nepřijde. „Za ty koleje už jsme dřív nemohli. To bylo zakázané pásmo s dráty a 300 metrů za nimi už je hranice s Německem,“ popisuje Luboš Pokorný.

Starosta přiznává, že inspiraci si vzali v nedalekém Bavorsku. „Ta čistota a prostředí je tam úplně jiné, než bývalo u nás. Myslím si, že dnes se hodně k tomu standardu přibližujeme. S lidmi pořádáme kulturní a sportovní akce,“ dodává starosta Pokorný.

Oslavit titul Vesnice roku 2015 plánují v Krásné 9. října, kdy převezmou cenu od organizátorů soutěže.

Spustit audio