Koupaliště Michal v Sokolově bude bez vody. Za všechno může parazit zvaný cerkárie

30. září 2015

Koupaliště Michal v Sokolově provozovatelé vypouští. Může za to parazit, který způsobuje kožní problémy. Lidem nepomohla ani speciální vazelína, kterou používali.

Návštěvnost se tak propadla. Správci areálu proto doufají, že opatření, která chystají, opět vrátí vodě vyhlášenou kvalitu. Problémy s cerkárií, jak se parazit nazývá, se na koupališti Michal objevily hned začátkem sezóny.

Provozovatelé pozvali hygienu a nakonec i odborníky z parazitologického oddělení v Praze. Ti jim prozradili, že nosičem problémů je kromě ptactva asi třímilimetrový šnek, který se zdržuje hlavně u dna vodních nádrží.

I v koupališti Michal jej našli. Sesbírali asi 2500 kusů a po rozborech přišla do areálu špatná správa, že šneci - okružáci opravdu parazity přenášejí.

Správci areálu bylo proto doporučeno co nejrychleji koupaliště vypustit tak, aby dno pořádně vyschlo. Mezitím ho budou ošetřovat vápnem a na začátku ledna začne provozovatel vodu opět napouštět. Jak dlouho to ale potrvá, není jasné. Potok, ze kterého voda do nádrže přitéká, moc vody po letním suchu, nemá.

V začátku napouštění do vody vysadí správci rybu - lína, který bude malé šneky požírat. Tím by se cerkárie ve vodě už objevit neměli.

Stejný problém měl v minulosti i areál Rolava v Karlových Varech, kvůli parazitům odřekli někteří triatlonisté účast v závodech. I tady si ale s nákazou poradili a voda je nezávadná.

Spustit audio