Hroznětínu uleví od aut nový obchvat

3. říjen 2015

Od začátku října mohou řidiči jezdit po nově vybudovaném obchvatu Hroznětína. Nová silnice odvede z města zhruba 2500 vozidel denně, z toho 250 nákladních. Provoz v oblasti tak bude bezpečnější a plynulý.

Karlovarský kraj letos završil celou řadu významných dopravních staveb, ať už se jedná o jihovýchodní obchvat Chebu nebo rekonstrukci silnice z podkrušnohorského Merklína do Pstruží. Obchvat Hroznětína byl ze všech staveb finančně nejnáročnější, protože se budovala nová přeložka silnice a mostní estakáda v délce 140 metrů.

„Obchvat pomůže odvést nákladní vozy z centra města, v zimním období ho využijí návštěvníci nových skiareálů a pro obyvatele Hroznětína se zlepší kvalita ovzduší a sníží se hluková zátěž,“ uvedl hejtman Martin Havel.

Celkové náklady činí zhruba 435 milionů korun. Kraji se podařilo získat dotaci ve výši 362 milionů korun z Evropské unie, zbytek tvoří příspěvek z krajského rozpočtu.

„Zmodernizovaná silniční síť v okolí Hroznětína je teď plnohodnotnou paralelou k zpoplatněné silnici R6. Důležitým efektem nově vedené silnice je i to, že se zrušily dva nebezpečné železniční přejezdy, kde docházelo k závažným dopravním nehodám,“ popsal náměstek hejtmana Jakub Pánik.

Součástí stavby byly i prvky pro zlepšení a ochranu životního prostředí, například zábrany a průchody pro obojživelníky. Na uskutečnění projektu se podílelo i město Hroznětín, které nechalo zbudovat nové chodníky v místech napojení k městské zástavbě a zajistilo osazení komunikací veřejným osvětlením.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio