Karlovarské Alžbětiny lázně začne od jara vyhřívat vřídelní voda

6. říjen 2015

Alžbětiny lázně v Karlových Varech by od jara měla začít vyhřívat vřídelní voda. Ušetřit má podle odhadů až 70 procent spotřeby tepla jediných veřejných lázní ve městě. Magistrát také vypsal zakázku na vybudování výměníku vřídelní vody.

„Odhadované úspory jsou až 70 procent, ale nejsme nyní schopni říct přesnější odhad. Musíme nejdříve nainstalovat měřící techniku. Navíc lázně nejsou v ideálním stavu, takže to může být 60 procent, ale i 90 procent spotřeby tepla," uvedl náměstek primátora Čestmír Bruštík.

Celková cena výměníku je více než 8 milionů korun. Na nákladech se ale nebude podílet jen město. Součástí zakázky je i stavba čerpací stanice pro odběr vřídelní vody. Tu bude využívat soukromá firma Vřídelní sůl pro výrobu soli.

Dalších 400 tisíc přidá společnost Eltodo, která vlastní Grandhotel Ambassador - Národní dům a která z výměníku bude zásobovat své balneoprovozy.

Výměník a stáčírna budou umístěny pod zemí poblíž Alžbětiných lázní. Stavba má podle plánu začít letos na podzim a první teplo z vřídelní vody by mohlo začít vytápět městské lázně v dubnu nebo květnu příštího roku.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio