V Chebu chtějí příští rok instalovat další podzemní kontejnery. Radnici se systém osvědčil

7. říjen 2015

Města musí kvůli přísnějším evropským normám řešit, jakým způsobem třídit odpad. Karlovarský kraj zůstává ve spodních patrech těchto statistik. Situace se ale pomalu zlepšuje. Pomáhají k tomu i moderní způsoby třídění, například podzemní kontejnery.

V Chebu házejí odpadky pod zem už několik let. Velkoobjemové nádoby najdete například v Jakubské nebo Školní ulici. Zatím převažují ty na komunální odpad. Podle starosty Chebu Petra Navrátila se systém už ve městě osvědčil.

„Podzemní kontejner je vzdorný vandalismu a nepořádku, protože tam nikdo neleze a nerozhazuje odpadky po okolí. Navíc šetří místo, protože nejsou zapotřebí jednotlivá popelnicové stání, ale jeden podzemní kontejner. Sice je dražší tyto nádoby vyvážet, ale místo i okolí se podaří udržet čisté, což si myslím, že stojí za to,“ říká Navrátil.

Nové kontejnery se mají objevit na pěti místech, většinou v památkové rezervaci. V Karlových Varech to vyřešili trochu jinak. I když podzemní systém funguje dobře i na jiných místech v republice, v lázeňské metropoli by se ale těžko realizoval.

V centru proto v létě instalovali na osmi místech o dost menší kontejnery. Ty podle náměstka primátora Čestmíra Bruštíka umějí něco jiného. „Směsný odpad se lisuje, takže to nahradí pět až šest klasických košů a separace je na zhruba 300 až 400 litrů,“ dodává Bruštík.

Nové podzemní kontejnery chebská radnice vyčíslila na skoro osm milionů korun. Asi třetinu chce přitom čerpat z operačního programu Životní prostředí. Instalovat je pak chce během příštího roku.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio