Z bývalé základní školy v Sokolově by mohl být domov pro seniory

8. říjen 2015

Sokolovská radnice by chtěla ještě v letošním roce vyřešit využití bývalé 4. základní školy. V prázdné budově by mohl vzniknout domov pro seniory. Vedení města ale zvažuje i to, zda by nebylo výhodnější zařízení postavit úplně nové. V obou případech půjde o investici za desítky milionů korun.

„Pro bývalou školu se nám nepodařilo najít vhodného zájemce. Uvažovali jsme proto, že školu zbouráme a místo ní vznikne parkoviště. S vizí domova důchodců ale objekt dostává opět šanci na záchranu. Do rozpočtu na příští rok už musíme zařadit částku na vypracování projektu. Chtěli bychom dosáhnout na dotace," uvedl starosta Jan Picka.

Domov důchodců by měl nabídnout komfort a vysoký standard bydlení zhruba 60 až 80 seniorům. Jeho provoz by město chtělo zajistit ve spolupráci s Karlovarským krajem. Domov by se mohl stát příspěvkovou organizací města.

Družinu a školní jídelnu, která s budovou školy sousedí, darovalo město letos v srpnu sdružení Mateřídouška. To chce po rekonstrukci v objektu zřídit denní stacionář pro postižené. Sdružení už dlouhodobě úspěšně provozuje stacionář v Chodově, v Sokolově podobné zařízení zatím chybí.

Radnice školu uzavřela v roce 2012 a žáky přemístila do ostatních škol ve městě. Důvodem byly úspory provozních nákladů. Od uzavření pak město začalo budovu bývalé školy nabízet k prodeji. Z původních 19 milionů nakonec cena klesla na necelé tři miliony korun. Jeden ze zájemců poté chtěl v objektu vybudovat byty, město se ale zaleklo možnosti vzniku ubytovny a budovu z prodeje stáhlo.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio