V Chebu si připomínají 150 let od otevření tří železnic

13. říjen 2015

Cheb si v říjnu připomíná výročí otevření tří železničních tratí. Před 150 lety byly do města přivedeny během dvou týdnů hned tři tratě z Německa. Cheb se tak stal prvním městem v nynějším Karlovarském kraji, které bylo napojeno na železnici, a největším železničním uzlem je dosud.

Vůbec první trať dorazila do Chebu z bavorského Wiesau přes Waldsassen. To bylo 15. října 1865. Ta sice dnes už neexistuje a nahradila ji cyklostezka, ale pořád jsou její zbytky patrné.

„Během 14 dnů pak byly dokončeny tratě z Chebu do Hofu, která se letos znovu otevře. Ve stejný den, 1. listopadu, pak byla otevřena trať z Chebu do Olešnice přes Bad Brambach a Vojtanov," vzpomíná vedoucí Krajského centra osobní dopravy Českých drah Vladimír Omelka.

Dál do vnitrozemí se železnice začala rozšiřovat v následujících letech. V roce 1870 Cheb spojila s Karlovými Vary soukromá Buštěhradská dráha. O dva roky později pak do Chebu dorazila dráha císaře Františka Josefa z Vídně přes Plzeň. Jako poslední byla otevřena trasa Cheb - Shirnding.

Čtěte také

Dvě železnice ale od rozmachu na konci 19. století zanikly. Dráha do Waldsassenu, po jejíž trase se dnes projíždějí cyklisté na Valdštejnské cyklostezce.

Druhou trasou je trať Cheb - Aš - Hof. Ta se proslavila v 50. letech takzvaným Vlakem svobody, kdy se skupině lidí 11. září 1951 podařilo prorazit hraniční závoru a vlakem dojet až do Německa. Většina ze 110 cestujících, kteří o plánovaném útěku nevěděli, se ale do Čech vrátila. Trať se ale poté začala rozebírat, aby se podobná situace nemohla opakovat.

Právě po trati z Aše do Hofu ale už letos znovu pojedou vlaky. Pravidelné spoje jsou naplánovány od nového jízdního řádu, který vstoupí v platnost v polovině prosince.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio