Sokolovský Hornický dům slaví. V centru města stojí už 90 let

13. říjen 2015

Hornický dům v Sokolově letos stojí 90 let. Kulturní památka je monumentem, který na začátku minulého století postavili za peníze z takzvaných uhelných a potravinových fondů. Budova se stala centrem společenského i politického dění. A je tomu tak dodnes.

V těchto dnech vejdete do velkorysé budovy jenom přes kavárnu nebo zadním suterénem. Už několik měsíců tady totiž opravují schodiště a terasu v průčelí Hornického domu. Návštěvníky i pracovníky to trochu omezuje. Život se tady ale nezastavil, už 90 let.

„Už od počátku se zde konaly různé bály, schůze a koncerty. Byla tady i knihovna, potom i smírčí soud. Za druhé světové války zde byl takzvaný okresní dům, sídlo nacistů. A dodnes zde fungují nejrůznější kroužky a ten dům pořád plní kulturní funkci,“ říká ředitel sokolovského muzea a historik Michael Rund.

„Stavba vyšla na pět milionů korun československých. V architektonické soutěži víme jen o dvou uchazečích. Byla to jedna firma z Prahy a pozdější vítěz architekt Rudolf Wels. Šlo o žáka slavného Adolfa Loose a právě ten propagoval myšlenku takzvaného prostorového plánu. Šlo vlastně o to, aby se do prostoru vešlo co nejvíc místností. Dneska zjišťujeme, že je to trochu na škodu. Protože je problém udělat tu budovu přístupnou tělesné postiženým,“ vysvětluje Rund.

Zajistit technický chod takového kolosu je hlavní úlohou pro Zdeňka Gautsche. „To se řeší každé ráno. Konají se tu různé akce. Když se zrovna nic neděje, pracuje se na údržbě,“ popisuje Gautsch.

Jeden z tanečních sálů je zázemím také pro taneční skupinu Glamour v čele s Janou Anderlovou. „Zkušebny i celý Hornický dům prošel velkou rekonstrukcí. Zázemí pro trénování je na velmi vysoké úrovni. A také musím velice pochválit vedení Městského domu kultury, protože spolupráce s nimi je úplně skvělá,“ chválí Anderlová.

Na své společenské centrum jsou v Sokolově náležitě pyšní. Významné jubileum se tak chystají oslavit hned několikrát. Oslavy pak vyvrcholí v listopadu.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio