Knihovna v Hroznětíně je společenským centrem města. Její rozvoj má podpořit i úspěch v soutěži

14. říjen 2015

Dva společenské sály, informační středisko, napěchované regály knih nebo prodejna upomínkových předmětů a turistických známek. Právě tak vypadá opravený starý dům v centru Hroznětína, kde sídlí Knihovna roku 2015 - vítěz soutěže vypisované ministerstvem kultury.

Provozovna zvítězila v kategorii základní knihovna. Porota ocenila zejména to, že hroznětínská knihovna poskytuje lidem širokou škálu služeb. Vedoucí knihovny Vendula Zábelová to v podstatě potvrzuje. Podle ní už dnešní knihovny nemohou pouze půjčovat knihy a časopisy.

„Lidé k nám chodí z mnoha důvodů. Prodáváme tady vstupenky na městské společenské akce a pořádáme přednášky. Lidé se často chodí pro pomoc, když neví, jak pracovat s internetem, anebo když potřebují okopírovat nějaké dokumenty. A často si přijdou jen tak popovídat,“ říká Zábelová.

Knihovnu zřizuje město Hroznětín. Podle místostarosty Zdeňka Janského je současný provoz výsledkem práce zejména kreativní vedoucí Venduly Zábelové. Město ale knihovně vytváří pro činnost odpovídající podmínky. Například příspěvkem na provoz a nedávnou investici do rekonstrukce celého objektu.

„Chceme, aby vítězství v soutěži Knihovna roku přispělo k rozvoji naší knihovny jako společenského centra. Například v souvislosti s pořádání příměstských táborů,“ dodává Janský.

Čtěte také

Areál knihovny je v centru společenského dění i díky velkému sálu, kde se konají plesy anebo zasedání zastupitelů. V přízemí se scházejí zájemci o společné cvičení.

Mezi tradiční projekty Hroznětínské knihovny patří spolupráce s místní základní školou. Její žáky se vedoucí knihovny Vendula Zábelová pokouší přivést k pravidelnému čtení knížek. Za pomoci učitelů pro ně pořádá tematické návštěvy knihovny.

V současné době do knihovny pravidelně chodí 250 čtenářů. Polovinu z tohoto počtu tvoří děti. V nejbližší době se chce knihovna zaměřit na rozvoj počítačové sítě.

Knihovna v Hroznětíně na Karlovarsku
autor: zdt
Spustit audio