Silnice R6 z Varů do Prahy by mohla hotova dřív než v roce 2029

24. říjen 2015

Stavba rychlostní silnice R6 z Karlových Varů do Prahy by mohla být hotova o několik let dřív. Dosavadní harmonogram počítá s dokončením některých úseků až v roce 2029.

Karlovarský kraj chce ale přesvědčit Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), aby termíny zkrátilo. Podle karlovarského ředitele ŘSD Lukáše Hnízdila bude záležet na rychlosti výkupu pozemků.

„My chceme tlačit na to, aby se přípravy dělaly průběžně. Stavby by se tak mohly zahajovat až o roky dříve," říká náměstek hejtmana Jakub Pánik. Silnice by podle něj mohla být dokončena už v roce 2025.

Podle Lukáše Hnízdila je největším problémem při přípravě stavby výkup pozemků. Bez nich není možné žádat o stavební povolení.

Čtěte také

Také bude záležet na tom, jestli se bude dařit vykupovat pozemky a jestli přípravu nezdrží proces posuzování vlivu na životní prostředí. "Za předpokladu, že to půjde všechno dobře, tak to schopni zkrátit jsme. Ale jestli to bude o dva nebo pět let, je těžké nyní odhadovat," tvrdí Hnízdil.

V současné době se dokončuje stavba obchvatu Bochova, který má být hotový do konce října.

V příštím roce se mají začít stavět hned tři nové úseky R6: obchvat Lubence, úsek Nové Strašecí - Řevničov a obchvat Řevničova.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio