V chebské nemocnici dokončili instalaci nového lineárního urychlovače

27. říjen 2015

Chebská onkologie má nový lineární urychlovač se zázemím. Pacientům začne sloužit na konci roku. Jeho pořízení a také stavba krytu stála zhruba 140 milionů korun. Nákup urychlovače byl přitom pro pacienty celého kraje důležitý.

Prvním důvodem je stáří současného přístroje, který přesluhuje. Tím druhým je fakt, že v letošním roce končí Karlovarské krajské nemocnici smlouva se zdravotními pojišťovnami o úhradě léčby onkologických pacientů.

Podmínkou k pokračování spolupráce byl právě nákup nového zařízení a úprava zázemí. To znamená stavba krytu, připomíná generální ředitel nemocnice Josef März.

„Ve spolupráci s ministerstvem, Karlovarským krajem a městem Cheb se nám podařilo jednak pořídit nový přístroj. Vzhledem k parametrům tohoto přístroje jsme k němu museli pořídit i nový bunkr. Ke všemu se nám podařilo po poměrně výrazném úsilí tyto peníze získat z dotačních programů Evropské unie,“ říká März.

Podle primáře onkologie Pavla Krištofa, je dobře, že zůstane tato péče v Karlovarském kraji zachovaná, pacientů každý rok přibývá.

„Na našem oddělení v současné době ozařujeme každý rok kolem 650 pacientů. Čekací doby se prodlužují řádově na nějakých šest až osm týdnů než se vlastně vůbec pacient k léčbě na takovém přístroji dostane,“ tvrdí Krištof.

Onkologie v chebské nemocnici je jediné lůžkové oddělení v kraji. Moderní přístroj patří v současné době mezi nejmodernější v Česku a zlepší tak ošetřování pacientů.

„Tento přístroj je o nějaké dvě generace dál. Umožňuje přesnější nastavení, kontrolu pacienta během ozáření, jeho fixaci, aby nedocházelo k samotnému pohybu a umožňuje i přesnější ozáření,“ popisuje primář Krištof

V Karlovarském kraji se nejvíce vyskytuje nádor tlustého střeva. „Tam si stojíme poměrně vysoko. Další náš denní chleba jsou nádory prsu, ORL oblasti, prostaty, plic a v menší míře potom ty další jako jsou močový měchýř nebo kožní nádory,“ dodává Pavel Krištof.

Z programů Evropské unie se podařilo Karlovarské krajské nemocnici od roku 2009 získat na přístrojové vybavení 498 miliónů korun. V modernizaci bude zařízení i nadále pokračovat.

Spustit audio