Šindelová opravuje hráz rybníka, hrozilo totiž její protržení

1. listopad 2015

V Šindelové na Sokolovsku začala oprava hráze rybníka Tajch. Poškozená hráz hrozila prolomením a voda prosakovala do přilehlých částí obce. Kvůli opravě obec vypustila rybník už loni na podzim, na rekonstrukci se ale nepodařilo sehnat dotaci.

S financováním nakonec pomůže ministerstvo životního prostředí. Náklady jsou odhadovány až na čtyři miliony korun. Rekonstrukce potrvá zřejmě do konce listopadu.

"Voda z rybníka prosakovala natolik, že zatápěla sklepy okolních domů. Problémy s tím měla například i hospoda. Loni na podzim jsme proto rybník vypustili, na opravu se ale nepodařilo sehnat peníze. Až letos jsme získali dotaci," řekl starosta Jaroslav Benda.

Kvůli vypuštěnému rybníku ale letos obec přišla o rekreační sezonu. "Rybník Tajch býval v minulosti velice oblíbenou rekreační lokalitou. Letos bylo navíc horké léto a my jsme měli bohužel rybník vypuštěný," uvedl starosta.

V budoucnu má ale Šindelová v plánu milovníky vodních radovánek znovu nalákat. Podle Bendy chce obec zmodernizovat přilehlý kemp. Rekreanti by tak znovu k rybníku mohli dorazit už příští sezonu.


Rybník Tajch v Šindelové na Sokolovsku
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio