Porcelánka v Nové Roli buduje nové návštěvnické centrum

1. listopad 2015

Nové moderní návštěvnické centrum vzniká v porcelánce Thun 1794 v Nové Roli na Karlovarsku. Doplní současné prohlídky porcelánky a nabídne i pohled na vznik porcelánu od těžby kaolinu až po hotový výrobek. První návštěvníky má nové centrum přivítat už v prosinci.

V budově bývalé jídelny porcelánka staví sál se zázemím, recepcí a panely, na kterých bude popsána celá technologie výroby porcelánu. "Proto jsme se spojili i se Sedleckým kaolinem, který surovinu těží," uvedl generální ředitel porcelánky Vlastimil Argmann.

Když před pár lety porcelánka otevřela svůj provoz pro návštěvníky, zpočátku hlavně zjišťovala, jestli o tento druh turistiky vůbec bude zájem.

Počet návštěvníků centra rychle roste. Letos už porcelánka odhaduje, že se počet zájemců přiblíží sedmi tisícům. Celkové náklady na výstavbu budou okolo pěti milionů korun.

Návštěvnické centrum v porcelánce Thun 1794 je součástí takzvané FabrikTour, turistického balíčku, který provází zájemce po tradičních továrnách Karlovarského kraje. Kromě novorolské porcelánky vede i do sklárny Moser nebo likérky Jan Becher - Karlovarská Becherovka.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio