Několik českých rodin z Ukrajiny by mohlo najít nový domov na západě Čech

2. listopad 2015

Chebská radnice pomůže krajanům, kteří letos přicestovali do České republiky z válečných oblastí Ukrajiny. Tři rodiny se už dokonce přímo do příhraničního města vypravily, aby posoudily nabízené bydlení a možnosti pracovního uplatnění.

Některé rodiny ale přijely neúplné. Možná i proto není zatím definitivní rozhodnutí skupiny krajanů k dispozici.

Prohlédnout si kuchyň obývací pokoj a koupelnu nájemního bytu. To je hlavní úkol tří ukrajinských rodin, které se sešli v centru Chebu. Nájemní bydlení jim tady nabízí radnice, aby jim ve staré vlasti pomohla začít nový život.

„U nás je válka. Manžel proto neměl dost peněz, aby si vyřídil potřebné doklady. Mně se třemi dětmi poslal napřed, on přijede později. Abychom tady společně žili a pracovali,“ říká paní Jelena, která pochází z Doněcka.

Vzhledem k českým kořenům využila možnosti přijet do Česka. Teď ji zaujala nabídka Chebu, který rodákům nabízí možnost ubytování i práce. S manželem jsou stále ve spojení a příznivé zprávy od něho nepřicházejí.

„Minulý týden se u nás prý střílelo. Deset kilometrů od nás je válečná zóna. Střelbu často slýchám, i ve chvílích když mi do Česka manžele telefonuje,“ popisuje situaci na Ukrajině paní Jelena.

Chebská radnice od českých rodáků očekává rychlé zapojení do běžného života. Podle starosty Petra Navrátila je pomoc radnice připravena.

„Ta spolupráce z naší strany je nabídkou k součinnosti. To znamená, že my jim pomůžeme najít práci, pomůžeme s bydlením, dokážeme zajistit školku a trochu pomoct se zařazením do školy,“ slibuje Navrátil.

Krajané na Ukrajině

Nová pracovní místa budou k dispozici i na chebské průmyslové zóně, kam se chystá přijít velký zahraniční investor. Rodáci z Ukrajiny to ale jednoduché mít určitě nebudou.

„Oni jsou vzdělaní. Nicméně nemají uznáno vzdělání z Ukrajiny tady v Čechách. Nemluví ještě dobře česky. Nicméně doufám, že se jim tady bude líbit. Takže sem přivedeme i další obyvatele,“ je přesvědčený starosta Petr Navrátil.

Osmnáctiletá Anna z Doněcka patří ve skupině rodáků k nejmladším a o své budoucnosti má ale jasnou představu. „Mně se tu líbí a chci tady žít. Studuji obor zaměřený na informační technologii. Když tady nenajdu možnost studia, možná si vyberu jiné město. Uvidím, jak to dopadne,“ uzavírá Anna.

autor: zdt
Spustit audio