Divočáci si oblíbili karlovarské parky, myslivci je musí střílet

12. listopad 2015

Divočáci ničí zeleň v Karlových Varech. V posledních dnech se v noci stahují do sídlišť a městských parků, kde hledají potravu. Podle myslivců je jejich výskyt blízko lidí výjimečný. V noci tak drží hlídky a nezvané hosty odstřelují.

„Já mám přírodu ráda, ale tohle se mi nelíbí,“ komentuje rozrýpanou zem paní Růžena, která v Drahovicích bydlí. Divočáci ale v posledních dnech navštěvují i parky a zahrady v Tuhnicích nebo v lázeňské části města.

Situace zaměstnává i Správu lázeňských parků. Podle ředitele organizace Miroslava Kučery jsou prasata letos přemnožená.

„Volají nám hlavně zahrádkáři, že jim vlezli do zahrad a všechno jim zryli. Tak jim říkáme, že je to tím, že nemají dost kvalitní ploty. Protože obyčejný drátěný plot prase nezastaví. A taky je to tím, že si dělají komposty. Vysypávají tam staré ovoce a to divočáky láká,“ říká Kučera.

Myslivci tak drží noční hlídky a nevítané hosty ve městě odstřelují. Dohromady už zlikvidovali více než padesát zvířat.

„Máme speciální povolenky na nehonební pozemky, kde normální myslivec střílet nesmí. Toto území je specifické tím, že se zde pohybují lidé. Proto musíme dávat veliký pozor a střílet na jistotu a jenom na pár místech, kde se dá bezpečně vystřelit,“ tvrdí Miroslav Kučera.

Rozrytá půda po nájezdu divočáků v Karlových Varech

„Nebojím se, protože mám vnoučata a není mi to příjemné. Ale vím, jak se zachovat. Sama už jsem si to vyzkoušela. To zvíře se taky bojí. Takže je dobré se zastavit a pomalu jít zpátky,“ vypráví paní Růžena.

Reakci na setkání s divočákem doplnil Miroslav Kučera s tím, že je dobré dát o sobě vědět. Třeba při večerním venčení psů v parku. „Myslím, že když je pes na vodítku a dělá majitel dostatečný hluk, tak prase vyklidí pozici a uteče do lesa,“ dodává na závěr Kučera.

Myslivci očekávají, že rytí divočáků přestane s prvními mrazy a přijde zase až na jaře. Letos mají plán lovu kolem 80 kusů. Zatím jsou už za polovinou. Pokud rozvrh vyčerpají, požádají o další povolení lovu.

Rozrytá půda po nájezdu divočáků v Karlových Varech
autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio