Na dějepisnou soutěž do Chebu přijeli gymnazisté z celé republiky i Slovenska

2. prosinec 2015

Přes dvě stovky gymnaziálních studentů ze všech koutů republiky i sousedního Slovenska se sjely do Chebu na tradiční dějepisnou soutěž, kterou pořádalo zdejší gymnázium. Chebské klání se během let vypracovalo na největší studentskou dějepisnou soutěž v tuzemsku

V posledních letech se navíc může díky účasti slovenských gymnazistů pyšnit přídomkem mezinárodní. Zájem o účast je tak velký, že od loňského roku se napříč oběma republikami konají nejprve krajská kola, ze kterých do Chebu postupuje nejlepších 75 tříčlenných týmů.

Chebské klání je naprosto výjimečné i z mnoha dalších důvodů. Do jeho přípravy se zapojuje řada renomovaných osobností. Ojedinělé je i to, že podstatnou část zabezpečení celé soutěže zajišťují sami studenti chebského gymnázia, ať už v roli členů realizačního týmu, hostesek nebo zpracovatelů výsledků. Kapitolou sama pro sebe je pak rozpočet soutěže, který letos činil 2,5 milionu korun.

„Každý účastník soutěže dostal kolekci hodnotných publikací. Pro nejlepší týmy a soutěžící byly připraveny například notebooky, tablety, mobilní telefony nebo LED televizor,“ poznamenal hlavní organizátor a duchovní otec soutěže Miroslav Stulák.

Letošní ročník soutěže byl tematicky zaměřen na období českých dějin od vzniku Slovenského státu a protektorátu do osvobození Československa. Vítězem se nakonec stalo družstvo gymnázia ze Strážnice. Druzí skončili studenti z Jihlavy a třetí ze Sušice.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio