I letos šly na údržbu cyklostezek po celém regionu miliony korun

12. prosinec 2015

Karlovarský kraj coby vlastník v současnosti zajišťuje údržbu 34 kilometrů páteřní Cyklostezky Ohře. Na správu sítě dalších cyklostezek v regionu každoročně přispívá. V letošním roce vydal na příspěvcích do rozvoje cyklistické infrastruktury téměř 4 miliony korun.

Kraj v minulých letech nově vybudoval s přispěním evropských fondů 18 kilometrů cyklostezky s celkovými náklady necelých 164 milionů korun. Z toho téměř 142 milionů pokryly evropské dotace.

Údržbou Cyklostezky Ohře kraj pověřil Krajskou správu a údržbu silnic. V letošním roce kraj převzal dalších 16 kilometrů cyklostezky mezi Sokolovem a Kynšperkem nad Ohří. Náklady na její vybudování šly z fondu na řešení ekologických škod vzniklých před privatizací hnědouhelných těžebních společností v Ústeckém a Karlovarském kraji.

„Tím se navýšila částka na údržbu, která zatím dosahovala asi 769 tisíc korun ročně. Navýšené náklady pro příští rok vložíme přímo do provozního příspěvku silničářů,“ vysvětlil náměstek hejtmana Jakub Pánik.

Čtěte také

O další úseky Cyklostezky Ohře, které nejsou ve vlastnictví Karlovarského kraje, se starají města Cheb, Kynšperk nad Ohří, Sokolov nebo Loket, ale i obce Šemnice, Kyselka či Velichov.

Některé jen obtížně hledají ve svých rozpočtech peníze na údržbu cyklostezek. Právě k tomu slouží krajský dotační program na rozvoj cyklistické infrastruktury. Získané peníze se dají využít nejen na výstavbu nových úseků, ale i na údržbu nebo nové značení.

Obce ale mohou chybějící finance získat i z dotačního programu Státního fondu dopravní infrastruktury pro poskytování příspěvků na výstavbu a údržbu cyklistických stezek, který je pravidelně vyhlašován již od roku 2008.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio