Úrazů v Krušných horách s rozvojem skiareálů přibývá

13. prosinec 2015

Úrazů v Krušných horách bylo v uplynulém roce nejvíc v historii, horská služba zasahovala u 955 případů. Podle záchranářů to souvisí se stále komfortnějším vybavením lyžařských středisek, které láká na sjezdovky více lidí. Vážných úrazů ale naštěstí nepřibývá.

„Přibyla nám úrazovost. Myslíme si, že to bylo mimo jiné tím, že se pro nás zdražilo euro a řada lidí nemá na to, aby jezdila do zahraničí, a tak si našla zpátky české hory. A zároveň spousta českých hor vylepšuje podmínky, takže přijíždí více lidí,“ myslí si náčelník Horské služby v Krušných horách Miroslav Güttner.

V uplynulé lyžařské sezoně vyjížděla krušnohorská Horská služba k 955 případům, zatímco o rok dříve to bylo jen 625 případů. Nejčastěji jde o poranění horních a dolních končetin.

„Přes léto je nárůst úrazů minimální. Na druhou stranu jsme v létě vyjížděli do Tiských stěn k vážnému úrazu horolezců. Já osobně jsem přímo na náměstí v Tisé u infarktu myokardu použil defibrilátor," řekl Güttner.

V celé České republice zaznamenala Horská služba v uplynulé sezoně 8 753 zásahů, což je dosud nejvíce. Na nehodách se nejvíce podílejí lyžaři a snowboardisté, v létě jsou to pěší turisté a cyklisté. 106 úrazů vzniklo při jízdě na koloběžce.

Úrazů přibylo navzdory tomu, že lidé dbají na používání bezpečnostních pomůcek. „Přilbu už dnes nosí všechny děti prakticky bez výjimky, často ji používají i dospělí. Páteřáky musí mít závodníci povinně, dospělí je nosí jinak spíš výjimečně, ale dětem je pořizují čím dál častěji," dodává Güttner.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio