Modernizace pokračuje. Sokolovská nemocnice má nové oddělení následné péče

16. prosinec 2015

Sokolovská nemocnice dokončila opravu oddělení následné péče. Pacienti i zdravotníci dostali komfortnější prostředí. Práce trvaly pět měsíců a stály téměř 18 miliónů korun. Akci financoval Karlovarský kraj.

Oprava oddělení následné péče je posledním projektem Karlovarského kraje v letošním roce v sokolovské nemocnici. Jednalo se o kompletní rekonstrukci 36 lůžek. Jde o osm třílůžkových a šest dvoulůžkových pokojů.

Nové prostory ale byly zapotřebí. „Jednak se dostávaly do technicky havarijního stavu, což je problém, který pacienti tolik nevnímají. Podstatnější je to, že nevyhovují organizačně a logisticky. A pak samozřejmě komfortem pro zázemí pacientů a případně rodinných příslušníků či návštěv. Díky novému oddělení je tohle všechno vyřešeno,“ dodává jednatel společnosti Nemos David Soukup, která má zařízení pronajaté.

Na oddělení sice zůstal stejný počet lůžek, ale ta jsou teď nesrovnatelně komfortnější, pochvaluje si zástupkyně primářky Michaela Zítková. „Máme nové oddělené toalety. To je pro nás strašně důležité. A především nové přístroje, například myčku na toaletní pomůcky. Celkově je to prostředí krásné oproti tomu, jaké to bylo,“ pochvaluje si Zítková.

Hejtmanství počítá s modernizací i v příštích letech

Pokud se podaří při výběrovém řízení ušetřit peníze podobně jako u předešlých investic v nemocnici, nechá Karlovarský kraj ještě upravit vnější prostory nemocničního areálu. „Jedná se o opěrnou zeď, která už je v této chvíli ve velmi havarijním stavu,“ popisuje náměstek hejtmana Jakub Pánik.

Podle Davida Soukupa nemocnice potřebuje opravit i všechna zbývající oddělení. „Je to o tom technickém stavu. Skoro všude na těch původních odděleních ta logistika a organizace práce trochu kulhá. Ty priority se pak těžko hledají, protože je to napříč nemocnicí,“ doplňuje Soukup.

Plánovaná modernizace operačních sálů ale bude nákladnější investicí, odhadovaná je na zhruba 100 milionů korun. Nemocnice se tak zřejmě dohodne s krajem na tom, že slíbených 50 milionů ročně sloučí do jedné akce, která vyčerpá krajskou podporu na dva roky.

„Budeme nuceni najít prostředky jak od nás, tak spolu s našimi partnery, protože ta potřeba je potom reálně větší než 200 milionů, které si myslíme, že během čtyř let bychom od kraje mohli na ty rekonstrukce ještě získat,“ dodává na závěr David Soukup.

Spustit audio