Karlovy Vary řeší havarijní stav skalního masivu v centru města

22. prosinec 2015

Havarijní stav uvolněných skal řeší v těchto dnech odbor majetku města Karlovy Vary. Poškozená skála se nachází za penzionem Abbazia, nedaleko Vřídelní kolonády. Ohrožuje uzavřený dvorek za řadou domů, který je veřejnosti nepřístupný.

Uvolněné kameny nechal karlovarský magistrát zajistit záchytnou síť. Zatím jde ale pouze o provizorní zajištění srázu. Napřesrok situaci posoudí geolog a úředníci budou muset řešit celkovou sanaci rozpadajícího se skalního masívu.

Lázeňská zóna Karlových Varů leží v úzkém údolí řeky Teplá. Prakticky za všemi lázeňskými domy jsou opěrné zdi. Jejich délku odborníci odhadují na téměř 80 kilometrů. Jejich současný stav ale statici považují za skrytou hrozbu.

Od roku 2010 město do jejich oprav a rekonstrukcí vložilo téměř 60 milionů korun. Před 11 lety ukázal na havarijní stav opěrní zdí náhlý sesuv jedné z nich v Moravské ulici. Sanace svahu tehdy přišla na více než 10 milionů korun.

Právě tato havárie ale údajně odstartovala postupnou revizi a opravy nejvíce postižených úseků. Karlovým Varům se na zajištění opěrných zdí podařilo získat i dotační peníze.

autor: zdt
Spustit audio