Mezinárodní společnost chce v Mariánských Lázních stavět nemocnici

27. prosinec 2015

Mariánské Lázně budou jednat se společností Vamed Mediterra o případné výstavbě nové nemocnice ve městě. Firma by ve městě chtěla začít provozovat například internu, ortopedickou, kardiologickou nebo diabetologickou ambulanci.

Podle starosty Petra Třešňáka by projekt mohl být pro město přínosem. V Mariánských Lázních je nyní jen soukromá nemocnice.

„Ačkoli to může znít v dnešní době značně megalomansky, myslím, že zástupci firmy uvažují realisticky a projekt je v Mariánských Lázních uskutečnitelný. Spádová oblast tvoří i značnou část Plzeňského kraje, téměř celé Tachovsko, a jsme navíc příhraničním regionem,“ říká starosta Třešňák.

Podle něj se oborová zaměření obou nemocnic mohou vzájemně doplňovat, což by bylo pro obyvatele i lázeňské hosty přínosem. "Jediné oborové zaměření, kde se zájmy obou subjektů překrývají, je interna, chirurgie a gastroenterologie," uvedl starosta.

Mariánské Lázně i přilehlé regiony se dlouhodobě potýkají s chybějící lékařskou péčí v některých oborech. V současné nemocnici stále chybí nepřetržitý provoz, interní ambulance nebo lékařská služba první pomoci. V nemocnici nejsou ani operační sály.

Firma Vamed Mediterra je mezinárodním poskytovatelem zdravotnických služeb se sídlem ve Vídni, působí ve 27 zemích světa. Na českém trhu působí od roku 2008, provozuje tu sedm nemocnic a dvě další zdravotnická zařízení.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio