V Ostrově chtějí mít vlastní dopravní podnik

30. prosinec 2015

Ostrov na Karlovarsku plánuje příští rok založení vlastního dopravního podniku. Vytvoření nových tarifů by snížilo ceny dopravy především pro obyvatele sousedních obcí, odkud lidé do města dojíždějí za prací.

Pokračující výstavba v ostrovské průmyslové zóně totiž značně zvýšila počty lidí, kteří se do této lokality dopravují městskou hromadnou dopravou. Přímo u zóny budou vybudovány i nové autobusové zastávky.

„Jako město bychom chtěli pomoct i menším obcím v okolí a spadají do naší působnosti. Vytvořili bychom dopravní podnik, který by poskytoval lidem lepší komfort v dopravě. Mohli bychom si tam určovat ceny, vytvořit cenové tarify a tím vyhovět cestujícím," řekl starosta Pavel Čekan.

Podle něj by tak například lidé z nedalekého Hroznětína cestovali do průmyslové zóny v rámci jednoho tarifu a cesta do práce by je tak vyšla zhruba na deset korun. Nyní kvůli přestupům platí 16 až 20 korun.

Pro Ostrov nyní zajišťuje autobusovou dopravu soukromá firma

S firmou Ligneta by město chtělo dopravní podnik založit společně. Společnost by měla ve firmě poloviční podíl a vlastního jednatele. Podniku by také především v začátcích poskytla autobusy. Do budoucna by se systém ostrovských autobusů mohl napojit i na další regionální linky.

Postupující výstavba v průmyslové zóně u Ostrova už nyní zvýšila počet cestujících do této oblasti o 1000 měsíčně. Radnice proto bude také rekonstruovat přilehlou komunikaci, v místě přibudou autobusové zastávky a veřejné osvětlení.

Na hromadnou dopravu město každoročně doplácí zhruba 1,2 milionu korun. Ztráta by i po založení dopravního podniku měla být přibližně stejná. Způsobují ji především méně vytížené autobusové linky.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio