Karlovarský kraj i další města v regionu se chystají na oslavy výročí narození Karla IV.

31. prosinec 2015

Města v Karlovarském kraji chtějí využít výročí 700 let narození Karla IV. ke své propagaci. Na akce k výročí nejvýznamnějšího českého panovníka nabídl kraj dotace. Peníze vyčlenily i Karlovy Vary, které král založil.

Karlovarský kraj k výročí vytvořil nový dotační program, do kterého vložil 1,5 milionu korun. „Kraj dostal celkem 29 žádostí za šest milionů korun. Mezi žadateli je například město Karlovy Vary, Loket, Městská knihovna Cheb nebo Západočeské divadlo v Chebu," řekla mluvčí krajského úřadu Jana Pavlíková.

Žádosti se postupně vyhodnocují. V lednu by se měli udělením příspěvků zabývat radní Karlovarského kraje.

Po českém králi jsou pojmenované samotné Karlovy Vary. Ty výrazně zvýší příspěvek infocentru na propagaci. „Město schválilo dotaci ve výši 2,25 milionu na propagaci výročí narození Karla IV. Půjde o distribuci tiskovin a dalších materiálů o Karlu IV. a Karlových Varech," řekl náměstek primátora Čestmír Bruštík.

Karel IV. je přímo spjat hlavně s Loktem a Karlovými Vary. Zatímco na Lokti často pobýval a jako tříletý zde byl dokonce vězněn, lázeňské město podle legendy při jednom z lovů založil.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio