Stav karlovarských silnic prověří speciální diagnostický systém. Cílem je zavést dokonalejší údržbu a opravu vozovek

11. leden 2016

Karlovarský kraj hodlá pokračovat v projektu diagnostiky silnic druhých a třetích tříd v regionu. Krajská správa a údržba silnic požádá do konce ledna Státní fond dopravní infrastruktury o dotaci, aby mohla nechat odbornou firmou detailně prozkoumat a vyhodnotit stav vybraných vozovek. Prověrka za přibližně 4,5 milionu korun by proběhla ještě letos.

Cílem je zavést dokonalejší systém údržby a oprav silnic. Těch kraj vlastní asi 1 800 kilometrů. Prvních 740 kilometrů nechal prověřit multifunkčním diagnostickým vozem s laserovými měřicími senzory už vloni. Pokračování projektu přinese celkovou znalost a v konečném důsledku zlepšení stavu silniční infrastruktury.

„Data z diagnostiky využije Krajská správa a údržba silnic Karlovarského kraje k efektivnějšímu vynakládání finančních prostředků na rekonstrukce. Úspory mohou dosáhnout až patnácti procent. Po zmapování všech silnic budeme mít jasno, které úseky mají při údržbě dostat prioritu,“ říká náměstek hejtmana Jakub Pánik.

Čtěte také

Díky diagnostice silnic získá kraj objektivní informace, které jsou nezbytné pro podávání žádostí o dotace na opravy vozovek ze strukturálních fondů Evropské unie a z rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury.

Speciální vozidlo prověřuje parametry silnic: například podélné nerovnosti, hloubku vyjetých kolejí, praskliny, výtluky a současně pořizuje panoramatické snímky cest a jejich nejbližšího okolí, včetně svislého značení.

Porovnáním s údaji z minulosti se zjistí opotřebení konkrétních komunikací. Silničáři pak mohou zvolit optimální plán údržby a vhodnou technologii.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio