Chodovské nádraží má vylepšit modernizace. Investice se vyšplhá na půl miliardy korun

16. leden 2016

V moderní železniční stanici se má v dohledné době změnit vlakové nádraží v Chodově na Sokolovsku. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) tam na letošní rok plánuje rozsáhlou rekonstrukci za stovky milionů korun.

Podle projektu bude mít nádrží vylepšené technologie, nástupiště a řadu dalších novinek. Rekonstrukce se tak dočkají mimo jiné propustky, odvodnění, železniční svršek a spodek a osvětlení.

„Jedná se o prvky, které, přestože nejsou cestující veřejností až tak vnímány, přinesou kvalitnější cestování a vyšší bezpečnost železniční dopravy,“ uvedl mluvčí SŽDC Marek Illiaš.

Nová nástupiště budou dvě, jedno ostrovní a druhé boční. Obě budou zvýšená a blíže k centru. Dalším přínosem plánované rekonstrukce je zřízení bezbariérových přístupů pro osoby s omezenou schopností pohybu a orientace. „Ty budou vhodné i pro ostatní cestující, zejména starší občany nebo cestující s kočárky a dětmi,“ poznamenal Illiaš.

Stavba má začít ještě letos, skončí pak do konce roku 2017

Předpokládané celkové investiční náklady stavby jsou zhruba 506 milionů korun. Stavba bude spolufinancována z Evropské unie.

„Už si u nás na městském úřadě vyřizují věcná břemena, město samozřejmě spolupracuje,“ potvrdil záměr rekonstrukce starosta Chodova Patrik Pizinger.

Chodov o zlepšení lokality u nádraží usiluje už dlouhá léta a modernizaci vítá. V budoucnu plánuje jeho okolí upravit a vylepšit tak, aby se místo stalo důstojným vstupem do města.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio