V Mariánských Lázních by měla od března začít fungovat pohotovost

16. leden 2016

V Mariánských Lázních by měla od 1. března začít fungovat lékařská pohotovost. Finančně ji podpoří jak Karlovarský, tak Plzeňský kraj. Spádová oblast nové pohotovosti tak bude nejen samotné Mariánskolázeňsko, ale i severní Tachovsko.

„Tato služba tam dlouhodobě chybí, proto velmi oceňuji, že jsme našli shodu se zástupci Plzeňského kraje, kteří mají zájem o to, aby se portfolio služeb rozšířilo i pro občany Tachovska. Vstřícně se k tomu staví i majitel nemocnice v Mariánských Lázních, která by provoz lékařské pohotovostní služby zajišťovala. Záměr ještě musí schválit radní i zastupitelé obou krajů,“ uvedl náměstek hejtmana Jakub Pánik.

Karlovarský kraj by částkou ve výši 1,2 milionu korun podpořil zprovoznění lékařské pohotovostní služby. Představitelé Plzeňského kraje mají především zájem zafinancovat stejnou částkou fungování chirurgické ambulance, která by ve všední dny i o víkendech byla otevřena do 21 hodin.

Čtěte také

„Považujeme předběžnou dohodu s Karlovarským krajem za velmi přínosnou, protože jednu třetinu pacientů v Mariánských Lázních tvoří občané z Tachovska. V minulém roce se Plzeňský kraj pokoušel vysoutěžit zajištění lékařské pohotovostní služby za více než 5 milionů korun. Nyní se naskýtá příležitost službu zajistit s nižšími náklady na základě smlouvy s Karlovarským krajem. S návrhem musí samozřejmě souhlasit naši radní i krajští zastupitelé,“ říká členka Rady Plzeňského kraje pro oblast zdravotnictví Milena Stárková.

Jednatel společnosti Nemocnice Mariánské Lázně Zdeněk Kříž garantoval, že firma dokáže jak zajistit personálně provoz pohotovosti, tak poskytnout potřebné vybavení jako je rentgen nebo služby laboratoře.

O zřízení pohotovosti v Mariánských Lázních dlouhodobě usilují starostové z regionu, kteří dokonce požádali Karlovarský kraj o pomoc otevřeným dopisem. Skomírající nemocnice začala znovu rozšiřovat své služby poté, co většinový podíl odkoupil spolumajitel Podřipské nemocnice v Roudnici nad Labem Jakub Zavoral. Město Mariánské Lázně má v nemocnici podíl 14 procent.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio