Kraj připravuje vizi dostavby karlovarské nemocnice. Čeká na návrhy architektů

18. leden 2016

Karlovarský kraj připravuje návrhy na dostavbu Karlovarské krajské nemocnice (KKN). Koncepce má řešit nejen umístění a využití nových pavilonů, ale také zbourání většiny starých a nevyhovujících objektů. Ty zůstaly po nedávné centralizaci péče opuštěné.

Právě centralizace jednotlivých oddělení byla v karlovarské nemocnici posledním krokem v loňském roce a pokračuje i v tom letošním. V tuto chvíli už jsou v hlavním pavilonu přestěhované dětské, infekční i oddělení ORL. Podle ředitele nemocnice Josefa Märze jsou ale další stavební úpravy v plánu.

„To nejdůležitější je v letošním roce nástavba plicního oddělení, abychom mohli opustit starou, nevyhovující budovu. V neposlední řadě budeme samozřejmě nějakým způsobem řešit uzavírání chirurgické péče v Nemocnici Ostrov a s velkou pravděpodobností i uzavření některých dalších akutních provozů v Ostrově,“ říká März.

Nemocnice v konceptu počítá i s mírným navýšením počtu některých lůžek

„Bez ohledu na to, že personální situace nyní je mizerná. Ale jde o to, aby ta kapacita byla připravena pro tento region. Tyto informace bychom potřebovali samozřejmě i od ostatních nemocnic, jaký je jejich dlouhodobý plán,“ doplňuje Josef März.

Podoba karlovarské nemocnice má v současné době dvě varianty. Úspornější počítá s dostavbou nového pavilonu, kde by mohlo fungovat onkologické pracoviště. Sem by se také přestěhovalo interní oddělení, kardiologie, gastroenterologie a ambulance rehabilitace.

Doplněný areál se pak neobejde bez dalších míst k parkování, která by mohl nabídnout například parkovací dům stojící samostatně nebo jako podzemní součást pavilonu. Ve druhé variantě kraj plánuje další nové objekty, kam by se soustředily krajské instituce i se střední zdravotnickou školou.

„Sestěhovat všechny záležitosti spojené se zdravotnictvím do jednoho areálu je prostě logické. Proto chci, abychom do jara připravili pro zastupitele kompletní ekonomický pohled,“ říká náměstek hejtmana Jakub Pánik.

Jasná už je vize pro chebskou nemocnici

Díky centralizaci péče za půl miliardy korun vzniknou pod jednou střechou během necelých tří let například nové operační sály a prostory pro dětské a gynekologicko-porodnické oddělení.

„Porodnice se v tuto chvíli nachází v budově C. Dětské oddělení sídlí také v samostatné nevyhovující budově, kterou předpokládám, že nebudeme dále využívat. Využití budovy C, odkud přesuneme gynekologii, předpokládáme i nadále. Onkologie tam určitě v tuto chvíli zůstává,“ doplňuje Josef März.

Uvolněné prostory zatím poslouží pro administrativu nemocnice. Do budoucna by zde mohla vzniknout lůžka následné péče.

Spustit audio