Festivalový hotel Thermal má za sebou cvičení záchranářů. Největší ve své historii

21. leden 2016

V Karlových Varech proběhlo rozsáhlého cvičení, které mělo simulovat požár v nejvyšších patrech hotelu Thermal. Společné cvičení hasičů, zdravotníků a policistů bylo zaměřeno na záchranu osob z výškové budovy a následnou likvidaci požáru.

Do akce se zapojilo přes 200 lidí. Kromě členů integrovaného záchranného systému i figuranti a pracovníci hotelu.

Cvičení bylo výjimečné zejména tím, že se odehrálo v hotelu, který je každoročně centrem mezinárodního filmového festivalu. Areál hotelu přitom dokáže v jednom okamžiku pojmout až dva tisíce lidí a jakýkoliv ostrý zásah hasičů, včetně evakuace lidí z vyšších pater budovy, by mohl přinést značné problémy.

Za 40 let historie hotelu ale jeho stavba požár nezažila. Rovněž obdobné cvičení záchranářů mělo v Thermalu svou premiéru.

Kromě počtu osob bylo cvičení unikátní i díky využití moderní techniky

„Ověřujeme si tady dvě nové taktiky. Jedním je zařízení Cobra na hašení ve výškových budovách. Společně s hasiči Plzeňského kraje si také vyzkoušíme jejich padesátimetrový žebřík,“ říká náměstek krajského ředitele hasičů Oldřich Volf

Výjimečná byla akce i pro zdravotníky. Krajská záchranná služba zásah v rozsáhlém hotelovém komplexu absolvovala poprvé. Do nácviku zapojila šest svých posádek. Svoje kapacity a organizaci příjmu většího počtu zraněných prověřila i Karlovarská krajská nemocnice.

Průběh cvičení sledovali odborníci. Hodnocení bude k dispozici v průběhu dvou týdnů. Ředitel hotelu Thermal Rudolf Mašata uvedl, že zástupci státního hotelu chystají jeho rekonstrukci a v jeho rámci by se měla zásadně zlepšit protipožární opatření celého areálu.

autor: zdt
Spustit audio