Dobrovolní hasiči se mohou těšit na nová auta, vybavení i techniku

16. únor 2016

Před několika dny oznámil premiér Bohuslav Sobotka společně s ministrem vnitra a zástupci Hasičského záchranného sboru rekordní částku dotací státu pro dobrovolné hasiče. Na nákup dopravních automobilů a na výstavbu či rekonstrukci požárních zbrojnic i další vybavení by mělo jít až 400 milionů korun.

Nemalou částkou dobrovolným hasičům v regionu přispěje letos i Karlovarský kraj. Mohlo by se jednat až o 21 milionů korun. Od státu mohou získat regionální sbory dobrovolných hasičů na pořízení dopravních automobilů pět milionů korun.

„Kraj k této částce přidá dalších 5 milionů korun, za které by se pořídily automobily pro dobrovolné hasiče z celkem jedenácti obcí. Mezi nimi je například Stráž nad Ohří, Krásno nebo Lázně Kynžvart. Podmínkou spolufinancování je samozřejmě to, že dostanou státní dotaci,“ uvedl karlovarský hejtman Martin Havel.

Odhadovaná cena jednoho dopravního automobilu je asi 900 tisíc korun. Další více než dva miliony korun kraj ze svého rozpočtu poskytne na vybavení a obnovu požární techniky.

Další finance hejtmanství tradičně poskytuje na výbavu profesionálních hasičů. Letos jde o celkem 2,7 milionu korun na nákup vybavení pro ochranu obyvatel a nouzové přežití, dále na automobil k přepravě techniky a na technické zásahy na silnicích nižších tříd.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio