Podobu nového karlovarského terminálu ve Varšavské ulici určí studie

21. únor 2016

Karlovy Vary zadaly zpracování studie podoby a technického řešení dopravního terminálu ve Varšavské ulici. Studie má stát 780 tisíc korun, náklady stavby jsou odhadovány na 200 milionů. Studie by měla být dokončena zhruba do poloviny roku.

Terminál, který by měl nahradit současný dopravní uzel na Dolním nádraží, by měl koncentrovat všechny druhy dopravy, železnici, MHD i meziměstskou autobusovou dopravu, ale také parkování, služby a zázemí pro cestující.

Podle primátora Petra Kulhánka projekty dopravních terminálů zahrnulo město mezi podporované z evropských fondů. Karlovy Vary by tak na stavbu, jejíž odhadované náklady mají být okolo 200 milionů, mohly získat dotaci.

Původní představy vedení města, že by železnice od současného Dolního nádraží po nový terminál mohla být vedena v tunelu, se ale zřejmě nepodaří uskutečnit. Správa železniční dopravní cesty totiž nemá prostředky na tak vysokou investici.

Terminál ve Varšavské ulici je jedním z klíčových projektů města v následujících letech. Na jeho realizaci závisí i podoba připravované obchodní a rezidenční čtvrti v prostorách dnešního Dolního nádraží. Výrazně také změní dopravní situaci ve správním centru lázeňského města.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio