Sokolov nemusí platit 25 milionů penále za tendr na opravu střechy zimního stadionu

24. únor 2016

Za pochybení ve výběrovém řízení na opravu střechy zimního stadionu nebude Sokolov platit další peníze. Poté, co město uhradilo sankci 25 milionů korun, hrozilo mu vyměření dalšího penále ve stejné výši.

Rada Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad uznala argumenty města a penále nakonec nevyměřila. Z 240 milionů sankce, která městu původně hrozila, tak nakonec Sokolov za pochybení v projektu z roku 2008 zaplatil 25 milionů korun.

Radnice s napětím očekávala, jak dopadne žádost o odpuštění i tohoto penále, které Sokolov zaplatil už v loňském roce ministerstvu financí. Vedení města teď obdrželo od výboru ROPu vyrozumění, že penále platit nebude.

„Kvůli této kauze z roku 2008 nám hrozilo původně sto procent z dotace vrátit a ještě jednou tolik zaplatit na pokutě. To by dohromady dělalo 240 milionů korun. Po dlouhých a složitých vyjednáváních nás to stálo nakonec 25 milionů korun. Jsem opravdu rád, že tato kauza už je za námi,“ oddechl si starosta Jan Picka.

Sankci 25 milionů korun Sokolov uhradil loni v prosinci z účelové rezervy. I penále dalších 25 milionů by pro město znamenalo značný zásah do rozpočtu, původní scénář s 240 miliony by byl pro rozpočet prakticky likvidační.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio