Cheb hledá investora. Ve městě chybí bydlení pro zaměstnance z průmyslové zóny

24. únor 2016

Chebský průmyslový park se rozrůstá a tím roste i hlad některých firem po zaměstnancích. Jak se zdá, vhodných pracovních sil ve městě a okolí ubývá.

Zatímco cizinci nemají problém s dojížděním, ne všichni Češi jsou ochotní se práci přizpůsobit. Některé společnosti proto raději sahají po zaměstnancích z východu. To má ale jeden háček - v Chebu pro ně chybí bydlení.

„Ze začátku jsme měli zaměstnance i z Chebu a okolí. Ale ukázalo se, že jich není dostatek,“ uvedla Martina Wunderlichová, prokuristka společnosti, která v chebském průmyslovém parku působí už řadu let.

Firma proto oslovila české pracovní agentury. Ale ani ty nedokázaly v krátkém čase dodat potřebný počet zaměstnanců. Společnost proto spolupracuje i se zahraničními agenturami. Ty dodávají pracovníky z Bulharska, Maďarska, a Rumunska.

„Jsme s jejich prací spokojení,“ podotkla prokuristka s tím, že pokud by chtěli navýšit počet zaměstnanců, narazí na nedostatečné ubytovací kapacity.

Město má na rozšiřování průmyslové zóny zájem, a chce pomoct společnostem s ubytováním zaměstnanců. Radnice proto hledá investora, který by v Chebu postavil domy.

„Rozhodně to ale není tak, že bychom chtěli domy stavět my. Spíš to chceme nechat na někom, kdo s tím má zkušenosti a umí to,“ uzavřel chebský starosta Petr Navrátil.

autor: Václava Simeonová
Spustit audio