V Radošově u Karlových Varů objevili unikát. Zvon z 16. století

29. únor 2016

Kostel svatého Václava v Radošově vydal nečekané tajemství. Představitelé obce zjistili, že zvon ve zvonici pochází z roku 1593, a patří mezi nejstarší v severozápadních Čechách. Nález to byl nečekaný.

Lidé sice věděli, že zvon ve věži kostela visí. Nikdo ale netušil, že pochází z konce 16. století. Jeho stáří odhalila náhodná prohlídka zástupců radnice. Ti prováděli kompletní dokumentaci, protože plánují postupnou rekonstrukci celého církevního objektu.

„Letopočet je vyryt na odvrácené straně zvonu, kam se dá těžko dostat. A nikdo si toho desítky let nevšimnul. Kdysi o stáří zvonu původní obyvatelé možná věděli. Kvůli událostem po 2. světové válce se na to ale pravděpodobně zapomnělo,“ říká starosta Aleš Labík.

Objev je výjimečný také proto, že desítky zvonů se z českého pohraničí ztratily nejprve před válkou a posléze po odsunu původního obyvatelstva v 50. letech minulého století.

Zvon pochází pravděpodobně z dílny jáchymovského mistra Hanse Wildta. Jeho díla se nacházejí například v Božím Daru, Litoměřicích anebo v nedaleké Valči.

Kostel svatého Václava v Radošově

Unikátní zvon je v současné době nefunkční a zatím není jisté, kdy se ho podaří opravit. Žádost o dotaci obec odešle v nejbližší době krajskému úřadu i vedení Národního památkového ústavu.

Kostel svatého Radošov koupila v loňském roce radnice blízké Kyselky, pod kterou Radošov spádově patří. Církevní stavbu získal od sdružení Radošovský most za 350 tisíc korun. V současné době je kostel přístupný v době konání mimořádných kulturních akcí a bohoslužeb.

Postupné úpravy čekají interiér i nejbližší okolí. Jedno z vitrážových oken už je dokonce obnoveno. O zrestaurování skleněné památky se postaral v rámci bakalářské práce Jan Černohorský.


Kostel svatého Václava v Radošově
autor: zdt
Spustit audio