Karlovarské koupaliště Rolava bude v létě doplňovat voda z řeky

2. březen 2016

Koupaliště Rolava v Karlových Varech bude v létě doplňováno vodou z nedaleké stejnojmenné říčky. Místo původně zamýšleného zásobování ale město nakonec vybuduje přečerpávací stanici.

„Původně byl projekt postavený na gravitaci. V průběhu projektových prací se ale došlo k tomu, že by v létě, kdy je vody v řece málo, nemusela gravitace fungovat," říká náměstek primátora Michal Riško.

Vše navíc vyjde levněji. Zatímco původní záměr doplňování vody do koupaliště měl stát asi 4 miliony korun, čerpací stanice včetně jímky přijde na necelý milion korun.

Zatímco jarní napouštění dvou rybníků v areálu koupaliště zvládne přebytek vody v řece Rolavě, v létě se voda v koupališti nedoplňovala. To pak mělo za následek postupné zhoršování kvality vody. Její promísení s čerstvou vodu přes čerpací stanici by tak mohlo zvýšit kvalitu vody v přírodním koupališti.

Karlovarský magistrát v poslední době také upravil propadající se břehy nádrží. Letos chystá postupné změny v celém fungování areálu, který město zrekonstruovalo z evropských peněz. Letos totiž vyprší takzvaná udržitelnost projektu, kdy se do areálu nemohlo zasahovat nebo jej komerčně využívat.

Koupaliště Rolava zůstane i nadále zdarma. Rozšířit by se měly služby, například občerstvení. Vedení města také připravuje koncepci využití celého areálu na další roky.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio