Lidem z Mariánských Lázní a širokého okolí začal sloužit nově otevřená lékařská pohotovost

3. březen 2016

Po roce příprav zahájila městská nemocnice v Mariánských Lázních provoz lékařské pohotovosti. Současně rozšířila stávající služby chirurgické ambulance. Spádovou oblastí obou ordinací jsou okresy Mariánské Lázně a Tachov. Služby akutní zdravotní péče pomohly finančně zajistit Plzeňský i Karlovarský kraj.

Sestavením týmu pracovníků zajišťujícího rozšíření služeb chirurgické ambulance a nový chod pohotovosti nebylo podle lékařky Věry Procházkové vůbec jednoduché.

„Trvalo nám tři měsíce, než jsme se domluvili s lékaři. To zdravé jádro jsou doktoři přímo tady z ambulance. Protože praktičtí lékaři nám tu službu většinou odmítli. Teď máme nasmlouváno 11 lékařů a 13 zdravotních sester,“ říká Procházková.

Obě služby budou v provozu po celý týden. Ve všedních dnech od 7 do 21 hodin, o víkendech ordinace otevře v devět hodin ráno. Podle starosty Petra Třešňáka jde o výsledek jednání mezi politiky a lékaři

„Intenzivní snaha trvala zhruba jeden rok a město nechtělo přispívat jako samotný subjekt. Takže jsme chtěli, aby se podílel i Karlovarský kraj a následně se povedlo, že snahou Karlovarského kraje přispěje i Plzeňský kraj,“ popisuje Třešňák.

Akutní péči Mariánské Lázně postrádaly od personálních a ekonomických turbulencí v městské nemocnici

„My jsme dlouhodobě jednali s minulým majitelem, i s vedením radnice, ale nebyl tady dostatečný partner v té době na to, aby zajistil zejména lidi a personál. Vy můžete mít peníze, ale když nemáte personál, tak není co platit a zajistit,“ tvrdí náměstek karlovarského hejtmana Jakub Pánik.

Pohotovost a rozšířená chirurgie je spádově určena pro Mariánskolázeňsko a Tachovsko. To leží v Plzeňském kraj a ten se právě proto na chodu služeb také finančně podílí. Podle plzeňské krajské radní Mileny Stárkové lidem na Tachovsku akutní péče chyběla.

„Hlasy z Tachovska jdou od doby, kdy se v Plané zavřela nemocnice. To je asi v roce 2003. Od té doby samozřejmě tam občané nemocnici citelně postrádají. Musí jet do nemocnice buď do Chebu, tedy do Karlovarského kraje nebo do Stodu, anebo až do Plzně,“ vysvětluje Stárková.

Čtěte také

Městskou nemocnici v Mariánských Lázních teď čekají jednání o dalším rozvoji lékařské péče. Ředitel nemocnice Jakub Zavoral chce do areálu vrátit akutní internu.

„Poměrně intenzivně na tom společně pracujeme, aby se akutní péče vrátila včetně určité transformace nemocnice, kterou zhruba do dvou měsíců představíme na zastupitelstvu,“ slibuje na závěr Zavoral.

autor: zdt
Spustit audio