Stáčírna minerálních vod v Mnichově rozjíždí novou výrobní linku

18. březen 2016

Moderní stáčírna v Mnichově u Mariánských Lázní je ukryta za terénní nerovností. Při průjezdu obcí ryze technickou stavbu prakticky nezahlédnete. Její technologie ale přesto patří mezi nejmodernější v Evropě. Zejména proto, že se v místním závodě stáčí do PET lahví unikátní Magnesia.

Jedná se o minerální vodu obsahující hořčík, který se do vody dostává díky hornině zvané hadovec. Přírodní minerální voda je do Mnichova přiváděna nerezovým potrubím ze speciálních až 100 metrů hlubokých vrtů.

Ty jsou umístěny na pláni u šest kilometrů vzdálené Nové Vsi. V blízkosti se dokonce nachází naučná stezka, nabízející přehlídku největšího hadcovského komplexu v Čechách.

Až dosud se v mnichovské stáčírně plnily PET lahve na lince, která měla oddělenou technologii „vyfukování“ láhví, jejich plnění a balení. Nové zařízení ale zvládne postupně všechny operace. Při konečném balení navíc pomáhají naprogramovaní roboti, připomínající spíše interiér automobilky. Obě linky dokáží v přísných hygienických podmínkách samostatně naplnit až 25 tisíc lahví za hodinu.

Automatizovaný provoz obsluhuje 35 zaměstnanců. V současné době je nová plnící linka ve zkušebním provozu. Takzvaně „na ostro“ se rozjede na přelomu března a dubna.

Předchůdcem dnešní Magnesie je Grünská Kyselka, která byla objevena v závěru 19. století. V Mnichově u Mariánských Lázní se Magnesia stáčí od roku 1991.


Zde se nachází stačírna minerální vody Magnesia
autor: zdt
Spustit audio