Trolejbusy v Mariánských Lázních zůstanou, město začne s jejich obnovou

28. březen 2016

Trolejbusy v Mariánských Lázních zůstanou, město chce letos začít s obnovou vozového parku. Zastupitelé schválili podání žádosti o dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu. Vedení města bude současně jednat s ministerstvem dopravy o možnostech financování obnovy trakčního vedení.

„Z aktuální studie vyplynulo, že nejvýhodnější možností pro město Mariánské Lázně je pořízení trolejbusů s částečným bateriovým pohonem," říká starosta Petr Třešňák.
Obnova vozového parku se bude odvíjet od aktuálních finančních možností města.

Z první studie přitom jako nejvýhodnější možnost vyšel nákup elektrobusů. Zkušenosti s elektrobusy z jiných měst jsou ale spíše negativní. Pokud by navíc město nezískalo dotaci nebo se řešení ukázalo jako nefunkční, hrozil by Mariánským Lázním návrat k neekologickým dieselovým autobusům.

Město tak nyní vyhradilo 300 tisíc korun na zpracování žádosti o dotaci na obnovu vozového parku. Na obnovu trakčního vedení a měnírny, která je v Mariánských Lázních od roku 1970, zatím pro město dotace nejsou dosažitelné. Zastupitelé proto pověřili starostu a místostarostu Martina Hurajčíka jednáním na ministerstvu dopravy.

V současné době jezdí v Mariánských Lázních čtyři trolejbusové linky. Dopravu ve městě zajišťují už od roku 1952, kdy nahradily tramvaje. Odhadované náklady na obnovu trolejbusové dopravy jsou zhruba 250 milionů korun, což se prakticky rovná ročnímu rozpočtu města.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio