Ulice Mariánských Lázní hlídá více městských strážníků

31. březen 2016

Počty strážníků v ulicích Mariánských Lázní se před den zdvojnásobí ze dvou na čtyři. Zvýší se jim i platy. Město na změny strážníkům přispěje přes 700 tisíc korun.

„Počet strážníků na denní službě byl od 1. března zdvojnásoben. Další změny souvisí s koncepcí, kterou zpracoval nový velitel městské policie,“ říká starosta Petr Třešňák.

Součástí koncepce byl i nový rozpočet s částkou 712 tisíc korun. Jsou v něm zahrnuty nejen mzdové náklady, ale i vybavení nebo důležitá školení.

Zatímco dosud se v Mariánských Lázních přes den pohybovali pouze dva strážníci,
nově budou město obcházet čtyři. Umožnilo to přijetí civilních zaměstnanců do operačního střediska, kde dosud museli pracovat právě strážníci.

Čtěte také

„Naši strážníci navíc měli dosud výrazně nejnižší platy v celém regionu. Byly jim proto plošně navýšeny o tisíc korun s tím, že v novém motivačním systému se jim plat může postupně dále navýšit," dodal Třešňák.

Strážníkům dlouhodobě chyběla také možnost se dále zdokonalovat, například střelbu trénovali pouze jednou ročně. Nově se v tomto ohledu budou moci cvičit čtyřikrát za rok, kromě toho se budou školit v cizích jazycích a procvičovat si fyzickou a psychickou zdatnost.

Novou koncepci rozvoje městské policie předložil Václav Jelínek, který je novým velitelem od února letošního roku. Změny už schválilo i zastupitelstvo.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio