Cena Thálie je poprvé v Chebu. Její držitelka Pavla Janiššová se zapsala do kroniky města

12. duben 2016

Členka divadelního souboru Západočeského divadla v Chebu Pavla Janiššová se v letošním roce stala jedním z držitelů prestižní ceny Thalie. Prezidium Herecké asociace jí ocenilo v kategorii pro mladého umělce do 33 let v oboru činoherní tvorby.

Profesním úspěchem Pavla Janiššová symbolicky oslavila své desetileté angažmá v chebském divadle. Původem je přitom z Poděbrad. Na západ Čech odešla po absolvování pražské konzervatoře. V době studií ale stihla hostovat i na scéně Národního divadla.

„Ocenění je pro mne veliká radost. Ani ne tak závazek, ale přání neustrnout, vyvíjet se a rozvíjet se dál. Nikam jinam se zatím nechystám, protože se mi tady líbí. Mám bezva kolegy, mám tady krásné role i rodinu. Skutečně nevím, jaká nabídka by musela přijít, abych chtěla odejít,“ komentuje svůj úspěch Pavla Janiššová.

Sama navíc přiznává, že patří mezi konzervativnější herce, kteří raději vystupují v klasických divadlech. Představení pod širým nebem si ale dokáže užít také, přestože jsou s ohledem na „bojové“ podmínky velkou improvizací.

Ředitel Západočeského divadla v Chebu Jan Svoboda a herečka Pavla Janiššová

Za svého působení na prknech západočeského divadla ztvárnila Pavla Janiššová na tři desítky rolí. Mezi její nejoblíbenější patří Roxana v Cyranovi z Bergeracu, Marie Antoinetta ze stejnojmenné inscenace, anebo Hildegarda Schmelzerová v dramatizaci románu Zdeňka Šmída Cejch.

„Myslím, že žádné divadlo u nás nemá podobnou hru. Její děj totiž citlivě přibližuje vývoj celého regionu. Velice se vážíme toho, že při premiéře byli i členové rodiny autora románové předlohy, pana Zdeňka Šmída,“ říká Janiššová k představení Cejch.

Oceněnou herečku Pavlu Janiššovou přijal na radnici starosta Petr Navrátil. Ten jí také požádal ji o historický zápis do městské kroniky.

autor: zdt
Spustit audio