K destinační agentuře Karlovarského kraje se některá města nepřipojí

16. duben 2016

K destinační agentuře Karlovarského kraje Živý kraj se nepřipojí Mariánské Lázně, Františkovy Lázně a Jáchymov. Jejím členem se nestane ani Boží Dar. Města totiž nevědí, co od destinační agentury očekávat.

Pro Mariánské Lázně byl nepřijatelný především roční poplatek 1,7 milionu korun. „To není nezanedbatelná částka, přestože nám nebylo známo, jakým způsobem by se celkové prostředky přerozdělovaly nebo jak by byl cílený marketing. Byl by to pro nás trochu takový zajíc v pytli," říká starosta Petr Třešňák.

Poplatek pro lázeňská města tvoří deset procent ze součtu lázeňského a ubytovacího poplatku. Oproti tomu pro města bez lázní kraj stanovil paušální roční příspěvek 200 tisíc korun. V prvních dvou letech by ale města měla platit pouze 50, respektive 75 procent této částky.

Fungování agentury by nepřistoupení několika měst nemělo nijak ovlivnit

Zakládajícími členy by se tedy měl stát Karlovarský kraj, města Karlovy Vary, Cheb, Ostrov, Aš a Loket. O přistoupení má zájem také Sokolov.

„Činnost destinační agentury je postavena na principu solidarity. Bohatší města ze svých zdrojů budou dotovat i podporu cestovního ruchu v okrajových oblastech. Příjemcem toho plnění budou i menší města, která agentuře přispívat nebudou. A čerpání budou přijímat právě i města, která se do agentury připojit odmítla," uvedl krajský radní Petr Šindelář.

Na fungování agentury už Karlovarský kraj vyčlenil 15 milionů korun. Kromě měst by se do spolku měly zapojit také představitelé lázeňství, hotelnictví, horských středisek nebo golfových resortů. Zájem projevilo i Letiště Karlovy Vary.

Agentura by měla region propagovat jako atraktivní turistickou destinaci a lákat do něj návštěvníky. Kraj aktuálně pracuje na jejím zápisu do spolkového rejstříku.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio