V Bečově nabízí unikátní sportovní vyžití. Jedním ze zážitků může být ferratový výstup

18. duben 2016

Před 11 lety začala v Bečově nad Teplou obnova tamní botanické zahrady. Za tu dobu se podařilo zachránit nejen většinu vzácných dřevin, ale vysadit i druhy nové. Vznikla tu odpočinková místa, volnočasový areál pro děti a také první česká bioferrata.

„Ferrata je zajištěná skalní stezka, která umožňuje nebo zpříjemňuje průchod skalním, mnohdy nebezpečným nebo krkolomným terénem,“ popisuje vedoucí botanické zahrady Jiří Šindelář.

V případě té bečovské je tam použita spousta železných prvků, proto se jí někdy říká železná cesta. Vznik ferrat je datován do období první světové války, kdy si při bojích v italských Alpách vojáci budovali takové cesty, aby se dostali na frontovou linii.

„My tady máme letos dobudovanou druhou etapu té naší ferraty o celkové délce 155 metrů. Ten velmi náročný úsek je dlouhý 70 metrů a 70 metrů je věnován nácviku pohybu po té ferratě pro děti a méně zkušené lezce,“ upřesňuje Jiří Šindělář.

„Při dodržování veškerých pravidel, kterými jsou především správný způsob jištění a správné vybavení, je ferrata je zcela bezpečná,“ ujišťuje na závěr Šindelář.

Spustit audio