Inspektoři kontrolovali hotely kvůli klamavé reklamě

19. duben 2016

Úředníci Karlovarského kraje provedli spolu s Českou obchodní inspekcí kontroly (ČOI) provozovatele hotelů, kteří se prezentují jako poskytovatelé lázeňských služeb a nemají k tomu přitom oprávnění. Na podzim loňského roku kraj s výzvou o odstranění této reklamy obeslal asi 40 ubytovacích zařízení, nápravu jich neprovedlo víc než deset.

Neohlášená kontrola ve čtyřech hotelích v Mariánských Lázních klamavou reklamu potvrdila. Případy bude nyní ČOI řešit ve správním řízení.

Za nekalé praktiky hrozí provozovatelům ve správním řízení sankce až 5 milionů korun. Cílem těchto kontrol je zachovat dobré jméno lázeňského regionu.

„Lidé, kteří by využili služby těchto zařízení v domnění, že využívají lázeňské služby, by mohli nabýt dojmu, že na lázních není nic speciálního. Rozdíl oproti běžnému hotelu s vířivkou je přitom obrovský," říká náměstek hejtmana Jakub Pánik.

Legislativou dané požadavky na lázeňské zařízení zahrnují kromě využití přírodního léčivého zdroje také kvalifikovaný personál a souhlas s poskytováním lázeňské léčebně rehabilitační péče.

Skutečných lázeňských zařízení je v Karlovarském kraji kolem 50. Jejich počet se po kontrolách zvýšil. Podle Pánika je to způsobeno hlavně tím, že někteří provozovatelé všechna potřebná kritéria splňovali, povolení k poskytování lázeňské péče jim ale stačilo jen formálně vyřídit.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio