Nejvyšší soud vrací na začátek spor o cenu KV Areny

9. květen 2016

Nejvyšší soud zrušil předešlé rozsudky ve sporu o cenu KV Areny v Karlových Varech. Město se žalobou domáhalo vydání bezdůvodného obohacení přes 500 milionů, protože podle názoru radnice byla zakázka na stavbu o tuto částku předražená.

Karlovarský magistrát už dřív neuspěl u okresního, ani u krajského soudu. Později úředníci podali dovolání k Nejvyššímu soudu. Jeho nynější rozhodnutí spor vrátilo na začátek.

Žalobu na konsorcium stavebních firem podalo současné vedení města už v roce 2011. Za víceúčelovou halu zaplatily Karlovy Vary zhruba 1,2 miliardy korun. Podle žaloby byla ale skutečná cena o 500 až 600 milionů nižší. Město se soudilo i o vlastnictví objektu.

Ve sporu sice soudy dříve uznaly, že smlouva o zakázce byla neplatná, nejasné je ale stanovení ceny KV Areny. Mimo jiné proto, že stanovit tržní cenu takové stavby je komplikované, protože není běžně obchodovatelná.

Město už za soudní spor zaplatilo okolo 24 milionů korun. Tyto peníze by nyní mělo dostat zpět. Soudní jednání ale začne nanovo.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio