Mariánské Lázně hostí Festival porozumění. Snaží se bourat zavedené předsudky

18. květen 2016

Obrovský černý novofundlandský pes jménem Flíček zdraví svého pána Libora Macháčka. Chvilku předtím, než společně vejdou do učebny v základní škole, kde mají předvádět ukázky canisterapie. Jedná se rehabilitaci za pomocí speciálně vycvičených psů.

Ve třídě sedí zdravé děti, společně s dětmi se zdravotním hendikepem. Sledovat práci cvičitele a jeho psů je hodně baví. Zvířata si mohou pohladit. Většina dětí vidí podobnou ukázku poprvé. Tím spíš, že v ukázkách účinkují psi hned tři. Jeden velký, a dva malí.

„Přijeli jsme sem z Ostravy. Zejména v Moravskoslezském kraji působíme v oblasti podpůrné léčby canisterapie. Pomáháme i v nedalekém Mnichově, v ústavu zdravotně hendikepovaných,“ vysvětluje cvičitel a majitel speciálně vycvičených psů Libor Macháček.

Poprvé jsme sem přijeli před devíti lety. Dětem ukazujeme, v čem canisterapie spočívá. Ale také to, jak je nutné pejsky na práci připravit. „A ještě předtím, než nám psi pomáhají, musí se o ně člověk hlavně postarat. Stejně jako v životě,“ říká Macháček.

Festival porozumění v Mariánských Lázních

Ukázky canisterapie na základní škole v Mariánských Lázních - Úšovicích jsou součástí tradičního Festivalu porozumění. Festivalu, který bourá zavedené předsudky. Tím, že přirozeně propojuje světy zdravých a hendikepovaných. Pomocí uměleckých dílem, koncertů, pracovních setkání a přednášek.

Pořadatelem Festivalu porozumění je Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením České republiky. Jitka Dvořáková z organizačního týmu festivalu si myslí, že přehlídka se za 15 let svého trvání osvědčila.

„Máme výbornou spolupráci s učiteli ze škol, které děti na tuto akci připraví. Řeknou jim, že vlastně jsou lidé s různými hendikepy, a že se s nimi tady setkají. Ze začátku jsou sice děti trošku na rozpacích, ale v průběhu těch aktivit, těch dopoledních workshopů se postupně seznámí. A nemají s tím obvykle problém,“ dodává Dvořáková.

autor: zdt
Spustit audio