Mariánské Lázně hledají shodu s nájemcem Boheminium parku

2. červenec 2016

Vedení Mariánských Lázní jedná s nájemcem Boheminium parku o budoucnosti této oblíbené turistické atrakce. Město je nyní vlastníkem pozemků, budov i dvou třetin modelů. Na provozování parku má ale až do roku 2020 platnou smlouvu firma Boheminium Mariánské Lázně, která je také vlastníkem některých modelů.

S firmou teď vedení města jedná o uzavření dodatku k nájemní smlouvě, která je podle radnice pro město nevýhodná. Dodatek má obsahovat i záruky toho, že park miniatur zůstane v Mariánských Lázních. Firma je ochotna o zvýšení nájemného diskutovat.

„Obsahem dodatku k nájemní smlouvě by mělo být něco, co městu zaručí, že když bude do parku investovat, tak nebude prodělávat. Protože nájemní smlouva je sepsaná velmi mírně a nájemné je velmi nízké," říká místostarosta města Martin Hurajčík.

Zatímco nyní roční nájemné činí 200.000 korun, odpovídající nájemné by podle vedení města mělo přesáhnout milion korun.

Firma má o provozování a rozvoj parku velký zájem

„Jednáme o dlouhodobé spolupráci na období delší než deset let, včetně rozvoje pozemků a nemovitostí. Mohu potvrdit, že Boheminium park se z Mariánských Lázní stěhovat nebude," tvrdí Tomáš Slifka, jednatel společnosti, která firmu Boheminium Mariánské Lázně vlastní.

V nadcházejícím období se chtějí provozovatelé zaměřit především na lepší propagaci parku a následně na jeho zatraktivnění především pro rodiny s dětmi. Přibývat by měly i další miniatury památek.

Park Boheminium ukazuje makety významných stavebních a technických památek v měřítku 1:25. Nechybějí například makety hradu Kokořín, vysílací věže na Ještědu, ale i místních památek jako je zámek Kynžvart a kolonáda v Mariánských Lázních. V parku je asi 60 miniatur, ročně ho navštíví přibližně 80 tisíc lidí.

Český Krumlov
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio