V Chodově mají pět nových kamenů zmizelých

3. srpen 2016

V dlažbě chodovských ulic najdete od pondělí další kameny zmizelých. Položil je tam německý sochař Gunter Demnig, který jich po celé Evropě rozmístil už více než 60 tisíc.

Kamenné kostky s destičkou, na níž je vyryté jméno a datum, mají poukazovat na tragické osudy obětí holokaustu. Dnes je najdete již v 19 zemích po celém světě.

„Výrobu a položení kamenů bylo nutné kvůli velkému pracovnímu vytížení pana Demniga vyjednat více než rok dopředu. S tím souviselo i časové náročně shánění archivních materiálů a údajů o osobách, které si připomínáme,“ říká historik Miloš Bělohlávek, který umístění kamenů v Chodově inicioval.

Tři nové kameny zmizelých tak jsou umístěny před chodovskou obřadní síní, kde připomínají Bedřicha Kettnera, jeho ženu Marianu a syna Jiřího, kteří zahynuli ve vyhlazovacích táborech. Další dva osadil sochař u policejní služebny na památku Anny a Idy Kronbergerových, doplnily tam loni položené čtyři kameny ostatních členů této rodiny.

Čtěte také

„Že si mne pozvou v Německu opakovaně, to není nic zvláštního. Na některá místa se vracím třeba i dvacetkrát,“ říká Gunter Demnig, který dodává, že ho velmi překvapuje zájem stále mladších lidí a že prosby k umístění kamenů zmizelých pochází stále častěji od mladé generace.

Pondělního aktu se kromě veřejnosti zúčastnili také zástupci města v čele se starostou Patrikem Pizingerem, představitel karlovarské židovské obce a chodovský farář Petr Mecl.

Kameny zmizelých v Chodově na Sokolovsku

„Přijela také paní Kitty Weiss, jejíž maminka, která se zde narodila a vyrostla, přežila holokaust a byla na konci války osvobozena v Terezíně, společně se svou dcerou a jejím manželem. Po návratu z koncentračního tábora byla z Chodova odsunuta, a proto dnes žije tato část rodiny v Německu,“ vysvětluje Miloš Bělohlávek.

„V pokládání kamenů zmizelých bychom rádi pokračovali, dokud si nepřipomeneme všechny chodovské oběti holokaustu. Už teď víme, že další takzvané stolpersteine přibydou opět před policejní stanicí a rádi bychom připomněli i památku rodiny Maxe Hellera, stavitele a majitele dnešní budovy České spořitelny,“ dodal historik.

Chodov se v loňském roce stal prvním městem v Karlovarském kraji, kde se tyto vzpomínkové kameny objevily. Další budou Karlovy Vary, kde už brzy symbolické kameny upozorní nedaleko Mlýnské kolonády na jiné, ale velmi podobné a tragické osudy někdejších obchodníků i podnikatelů.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio